Image

Natuurlijk kamperen

Op alle Natuurkampeerterreinen is oog voor de natuur op en om het terrein. Rondom je kampeerplek gebeurt vaak meer dan je op het eerste gezicht ziet.

Beheerders geven de natuur op allerlei manieren de ruimte op hun terrein. Zo kun je dikwijls beschut kamperen achter een takkenril vol klein leven, hangt er vleermuisvriendelijke verlichting bij het sanitairgebouw en wordt er natuurlijk schoongemaakt met milieuvriendelijke zeep. Wat gebeurt er nog meer?

Minder maaien

Kampeer tussen bloemen en hoog gras. De kampeerplekken worden vaak wel gemaaid, maar andere delen van het terrein niet of minder vaak. Dat betekent dat daar allerlei inheemse grassen en bloemen kunnen groeien. Dit ziet er niet alleen prachtig uit, insecten kunnen er meer en langer voedsel vinden en daar profiteren allerlei vogels weer van. Win-win!

Image

Doorspoelen met regenwater

Op Natuurkampeerterrein Het Kampeerbosje worden de wc’s doorgespoeld met gefilterd douchewater. Daarmee realiseren eigenaren Rob en Ellen een besparing van bijna 50% op het gebruik van schoon drinkwater. Op veel Natuurkampeerterreinen sta je bovendien onder waterbesparende douches. Zo besparen we liters water.

Vers uit de buurt

Er zijn terreinen met een kruidentuintje, fruitgaard of complete moestuin. Als kampeerder mag je daar vaak kruiden plukken of zelfs groenten en fruit oogsten. Lekker vers! Ook kun je op sommige terreinen streekproducten kopen.

Image

Natuurbeheer voor weidevogels

Op een deel van Natuurkampeerterrein Veerhof wordt het waterpeil hoog gehouden, speciaal voor weidevogels. Kom je kamperen in het voorjaar, dan is het genieten geblazen met het geluid van de grutto en kievit rond je kampeerplek. Hoe het daar precies zit, legt natuurvlogger Youri je uit in de video.

Broedplek voor bijzondere kever

Op Hoeve Krekelberg is een speciaal hoekje gereserveerd voor het Vliegend Hert. Dit is een heel bijzondere kever: het mannetje kan wel acht centimeter lang worden, maar voor-ie bovengronds komt als volwassen kever leeft het beestje eerst vier tot acht jaar als larve ondergronds! Youri laat het je zien.

'Elk jaar groener en duurzamer'

Een paar jaar geleden nog was Klein Schoor een boerencamping. Alles strak, caravans op een rij. Sinds Teun en Inge het terrein hebben overgenomen, is het veranderd in een groen paradijsje, inclusief composttoilet. ‘Met een beetje liefde en aandacht keert de natuur terug.’ Lees hier het interview met Inge en Teun.

Image

Vraag het de beheerder

Wil je weten wat er rond jouw kampeerplek gedaan wordt om de natuur te helpen? Beheerders ter plaatse vertellen je er graag meer over!