Blog: Bikepackingweekend
Een bikepackingweekend in de natuur; het voelde als een week weg.
We doen het wel vaker, een nachtje weg op een Natuurkampeerterrein. Maar vooral wanneer je geniet, vliegt het weekend vaak aan je voorbij, dus om het buitenavontuur en daarmee ons weekend te optimaliseren, trekken we er op vrijdagmiddag al op uit. Met volgepakte gravelfietsen en een camera op de rug, fietsen we een weekend in etappes door het oosten van Nederland. Natuurkampeerterreinhoppen. Lekker ver weg en dat toch dicht bij huis.
Door Erwin Sikkens
Op vrijdagmiddag stappen we direct na het werk op de fiets. We hebben met wat fietsvrienden afgesproken bij het centraal gelegen treinstation Arnhem Centraal. De dag is inmiddels al zo goed als voorbij en we zoeken het dan ook niet ver. Onze bestemming deze avond is Natuurkampeerterrein Quadenoord. Met onze gravelfietsen rijden we het liefste zoveel mogelijk onverhard. Op een mooie manier komen we uiteindelijk twintig kilometer later aan op het terrein. We vinden onze eigen plek tussen de bomen, waar we onze twee tenten en een tarp opzetten. Met wat druppels in het vooruitzicht bewegen we ons met onze meegebrachte maaltijden richting de houten overkapping die we op het terrein hebben gespot en spenderen daar een gezellige avond met wat andere kampeerders. De werkweek hebben we al helemaal achter ons gelaten. Wat zijn we meteen lekker weg.
Op-reisgevoel
Het op-reisgevoel wordt nog eens versterkt wanneer we op zaterdagmorgen wakker worden in de natuur. We genieten van ons meegebrachte ontbijt en vullen onze bidons met water bij het toiletgebouw. Natuurlijk zouden we hier nog een nachtje kunnen blijven staan, maar het idee is om er juist op uit te trekken. Door de volgende nacht op weer een andere plek te slapen, versterken we het pure reisgevoel. Dat gevoel wordt steeds sterker naarmate de kilometers vorderen. Ons doel is om te slapen op Natuurkampeerterrein Twilhaar op de Sallandse Heuvelrug. We sliepen er nog niet eerder, maar horen er goede verhalen over. Om er te komen steken we met onze fietsen een mooi stuk van de Veluwe over en komen uiteindelijk via Zutphen terecht in de Achterhoek. Van het bos, via slingerende onverharde landweggetjes, terug naar het bos.
We doen enkele boodschappen in een supermarkt in Holten, alvorens we de laatste heuvelachtige kilometers richting Twilhaar fietsen. Het terrein is prachtig en geeft echt het gevoel van wildkamperen. Desondanks is het voorzien van een net toiletgebouw, waar de warme douche na een dag op het zadel als geroepen komt. We slapen nabij een van de houten schuilhutten die het terrein rijk is. Wanneer het duister valt en we enkel nog licht hebben van ons knisperende vuur, delen we wederom de gezelligheid met enkele andere kampeerders onder het genot van een meegebrachte drankjes.
Slingerend naar de trein
Wanneer we op zondag buiten ontbijten in de ochtendwarmte van de zon, overdenken we ons avontuur. We zijn pas anderhalve dag van huis, maar het voelt alsof we al een week op pad zijn. Met nog bijna een hele dag fietsen voor de boeg zetten we koers richting de Hellendoornse Berg in het noorden. De keuze om daar met al onze tassen gebruik te maken van de mountainbikeroute wordt een achterdrager bijna fataal. We genieten desalniettemin van het technisch slingerende pad vol wortels. Nadat we de mountainbikeroute achter ons hebben gelaten fietsen we al snel over paden zoals de dag ervoor: brede onverharde slingerpaden door het groene landschap. We fietsen langs de rivieren de Regge en niet veel later de Overijsselse Vecht. Via betonpaden het ene moment tot mulle zandstroken het andere, we vermaken ons opperbest, ook wanneer het even wat minder vlot gaat.
Bij een zuivelboerderij nabij Dalfsen smaakt het boerenijsje extra lekker in de zon, alvorens we de laatste kilometers naar Zwolle fietsen. We zijn bewust niet terug naar de start gefietst om zo veel mogelijk nieuwe paden te zien en het vakantiegevoel te optimaliseren. Op een terras in Zwolle genieten we nog even na van het heerlijke avontuur, voordat we met onze fietsen op de trein terug naar huis stappen.
Een bikepackingweekend in de natuur; het voelde als een week weg.
Over de auteur
Dit artikel is geschreven door Erwin Sikkens, bekende gravelfietser en bikepacker (hij maakte ook de prachtige foto’s). Erwin is de maker van de GREEN DIVIDE, met een lengte van 300 kilometer is dit de langste groene offroad bikepacking route van Nederland. Hij kampeert regelmatig op Natuurkampeerterreinen, met en zonder zijn gezin.
De bikepackingroute van Erwin fietsen?
Drie dagen, bijna 200 kilometer